Bunddække

Bunddække i haven er nok den nemmeste måde, hvorpå du kan holde din have pæn. Med bunddække slipper du nemlig for at luge ukrudtet væk.

 

Hellere bunddække end ukrudt
Bunddække er en gruppe af planter, der hovedsageligt vokser i bredden og har til formål at dække jordoverfladen, så der ikke kommer lys og giver mulighed for at frøukrudtet begynder at spire. 

 

Plantning
Det er vigtigt at plante bunddækkende planter så tæt, at der ikke bliver for meget rengøring mellem dem de følgende år. Dels fordi meningen er, at det hurtigt skal blive en tæt bund, men også fordi al lugning forstyrrer planternes forsøg på at blive brede og tætte.

Bedst er det at luge med fingrene, men et lugejern kan naturligvis også bruges, men med forsigtighed nærmest planterne.

En afstand på 25-40 cm afhængig af plantearten er at anbefale. Det giver et planteforbrug på 6-9 stk pr m2.

Husk, når du planter, at:

  • Planter, der står i potter skal gennemvandes grundigt inden plantning.
  • Barrodsplanter straks skal plantes, da de ikke må tørre ud.
  • Potter og plasticposer skal fjernes fra roden.
  • Planterne skal rystes, så jorden kommer ned mellem rødderne.
  • Jorden skal være løs, også i bunden af plantehullet.
  • Planterne skal trykkes godt fast og jorden skal gennemvandes.
  • Planterne skal vandes jævnligt i den første tid efter plantningen.

Planter i potter kan plantes hele året, blot jorden er frostfri. 

 

Forskellige typer af bunddække
Som regel vil man gerne have bunddækkeplanterne til at gro med raketfart, så der ikke er meget lugearbejde i opstartfasen.

De hurtigste bunddækkeplanter er dem, der sender udløbere ud fra selve planten – underjordiske eller ovenover jorden. På den måde breder sig mere i bredden end i højden.

Vinterglans, Pachysandra terminalis ’Green Carpet’ (15-25 cm høj) breder sig netop sådan. Det samme gør skovjordbær, Fragaria vesca ’Rügen’ (5-10 cm høj).  Her skal man blot sørge for at holde bunddækkeplanterne indenfor med en kant, så de ikke breder sig over hele haven.

Andre hurtige bunddækkere er storkenæb, Geranium. Her er en hel familie af gode bunddækkende stauder, og man kan få hvide, sartrosa, lyserøde eller lyslilla blomster.

Navne på nogle af de bedste er:
Storrodet storkenæb, Geranium macrorrhizum ’Spessart’ (30-40 cm høj), tæppestorkenæb, Geranium x cantabrigiense ’Biokovo’ (10-15 cm høj) eller knudret storkenæb, Geranium nodosum (25 cm høj).

Lodden løvefod, Alchemilla mollis (40 cm høj) er også en fremragende og hurtig bunddækkende staude, der blomstrer med smukke limegule blomster i højsommeren.


Se mange andre gode planter til bunddække her.

 

Gødning
Bunddækkeplanter skal ikke gødes den første sæson. Herefter kan de dog gødes som resten af haven. Du bør give dine planter en grundgødning i foråret og evt. supplere med en kunstgødning hen over sommeren. 

KUNDEKLUB

Du får særlige tilbud til kundeklubspris og nyhedsbreve på mail. Her giver vi tips og gode råd til dig og din have samtidig med, at vi fortæller om nyheder indenfor alt det grønne.

Tilmeld